EKO FUN

Cukrzyca leczenie naturalne

Dr Robert O.Young od ponad dekady zajmuje się badaniami i leczeniem cukrzycy używając programu zawierającego alkaliczną żywność, ćwiczenia i suplementy diety.

W każdym przypadku kondycja badanego, który ukończył program polepszyła się na tyle, że mógł znacznie zmniejszyć ilość zażywanych leków lub nawet w ogóle je odstawić.

Oznacza to ograniczenie zapotrzebowania na zażywanie insuliny do 50%, a nawet całkowite jej odstawienie w ciągu 3 miesięcy.




W książce opisano 10 kroków do wyleczenia, zmiany w odżywianiu dzięki którym każdy szybko poczuje się zdrowszy, a wielu w ogóle zapomni o tym, że kiedyś cierpiało na cukrzycę.



 
 
Pozwól by jedzenie Cię uleczyło!

Przełomowy program diety przebojem wkracza do Europy!




Z cukrzycą można wygrać
o czym dowiesz się z książki

"
DIABETYCZNA REWOLUCJA"


pakiet podstawowy suplementów
opisanych w książce znajdziesz w
<<< EKO Sklepie >>>


Czym jest cukrzyca?
Z greckiego słowa Diabetes to "przechodzenie przez" lub "spuszczanie" i wiąże się z nadmiernym oddawaniem moczu, uczuciem niezaspokojonego pragnienia, gdy organizm próbuje uwolnić się od nadmiaru cukru i dąży do wyregulowania poziomu pH. Dawniej cukrzyca była diagnozowana na podstawie smaku moczu lub poprzez rozlewanie moczu na kawałku papieru, na którym po odparowaniu osadzał się cukier.

Współcześnie mówimy o braku hormonu zwanego insuliną. Krew zawsze niesie ze sobą pewną ilość cukru by zasilać komórki w energię. Dostarczenie cukru do komórek wymaga insuliny, która jest produkowana w trzustce przez komórki beta. W organizmie cukrzyka insulina albo nie jest wytwarzana wcale albo jest wytwarzana w zbyt małej ilości. Cukier który nie może zostać dostarczony do komórek zostaje w krwiobiegu. 

Formalnie przyczyny cukrzycy nie są znane:
Typ 1 - sądzi się że spowodowany jest chorobą autoimmunologiczną, gdzie krwinki niszczą komórki beta odpowiedzialne za produkcję insuliny w trzustce,
Typ 2 - za jej przyczynę podaje się otyłość.

Nowa Biologia za przyczynę cukrzycy podaje nierównowagę pH w tkankach ciała, czyli ogólnoustrojową kwasicę mleczanową. Komórki beta otoczone kwaśnym środowiskiem, nie produkują wystarczającej ilości insuliny. Kwasy niszczą receptory insulinowe  umieszczone na błonie komórkowej, przez co komórki nie mogą wystarczająco wykorzystać hormonu. Więcej znajdziesz w książce o
cudzie pH
Podsumować należałoby stwierdzeniem, że szkodliwe mikroorganizmy powstają w naszych własnych komórkach za sprawą środowiska kwasowego. Gdy kwasy dostają się do trzustki powstaje choroba zwana cukrzycą.

Jak ciało próbuje przywrócić naturalny odczyn 7,365 pH? 
Poprzez przechowywanie i wykorzystanie minerałów: sodu, potasu, wapnia, magnezu do przywrócenia właściwego pH. Gdy brakuje minerałów jedyną możliwością jest tymczasowe uwięzienie szkodliwego kwasu w tłuszczach (piersiach, biodrach, brzuchu, mózgu, następnie sercu, trzustce, itd.) W zdrowym ciele mikrozymy zajmują się recyklingiem, oczyszczaniem ciała z toksycznych odpadków. W tym pomagają odnawiać komórki beta. W zakwaszonym ciele gdzie zaburzona została równowafa kwasowo-zasadowa, gdzie składniki pokarmowe gniją i fermentują, mikrozymy zmieniają funkcję i formę, stają się wirusami, bakteriami, drożdżami. Mikroooragnizmy namnażają się jak szlone, rozpoczyna się proces "starzenia" czyli rozpadu. Jeśli zatem w organizmie nie ma równowagi pozwalającej na odrodzenie komórek, zaczynamy umierać na poziomie komórkowym, następnie na poziomie całych organów. Jesteśmy rozkładani, umieramy codziennie aż do chwili gdy przestanie działać jeden z kluczowych organów, powodując śmierć.

Podkreślmy jeszcze raz: odradzamy się i umieramy codziennie. W dużej mierze od tego co jemy zależy po której stronie procesu życia i śmierci jest nasze ciało. Jeśli w twojej codziennej diecie brakuje składników zasadowych uzupełnij je suplementami!

Hipoglikemia (niski poziom cukru) oraz hiperglikemia (wysoki poziom cukru) są dwiema stronami medalu. Trzustka produkuje bowiem dwa hormony aby wyregulować poziom cukru we krwi: insulinę (dba aby poziom cukru nie był zbyt wysoki) oraz glukagon (dba aby poziom cukru nie był zbyt niski). Insulina pomaga w transporcie cukrów prostych zawartych we krwi oraz w ich przenikaniu przez błonę komórki, gdzie są używane do produkcji energii. Insulina wpływa na wątrobę aby ta zamieniała cukier w glikogen i magazynowała go w postaci tłuszczu. Glukagon wysyła wiadomość do wątroby i mieśni, kiedy mają zamienić zmagazynowany glikogen z powrotem w cukry proste (glukozę). Twoje ciało reaguje na zbyt niski poziom cukru we krwi (paliwa komórek) wezwaniem do aktywacji trzustki, która zostaje gwałtownie przeciążona. Tyle mówi medycyna konwencjonalna.

Nowa Biologia dodaje, że negatywne mikroorganizmy takie jak bakterie i drożdże mają ogromny apetyt na cukier. Kiedy pożerają/fermentują twój cukier jego poziom gwałtownie spada, a Ty zostajesz z produktami ubocznymi, śmieciami zakwaszającymi twoje ciało. W dodatku kwaśne środowisko sprzyja namnażaniu się tych negatywnych mikroorganizmów.

SYMPTOMY NISKIEGO POZIOMU CUKRU WE KRWI: zmęczenie, osłabienie, przyspieszone bicie serca, drgawki, zawroty głowy, nadmierne pocenie się, wzmożony apetyt, ból głowy, podwójne widzenie, brak koncentracji i koordynacji, trudności z zapamiętywaniem, nudności, koszmary nocne, drażliwość, złość, zimne stopy i dłonie, konwulsje, trudności w budzeniu się, śpiączka.

SYMPTOMY WYSOKIEGO POZIOMU CUKRU WE KRWI: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, senność, wyschnięta skóra, brak pocenia się, zamazany obraz, wzmożony apetyt, śpiączka cukrzycowa lub kwasica ketonowa, spłycenie odechu, wymioty, nudności, nadmierne zmęczenie.

Zatem potrzebujemy glukozy we krwi by mieć energię do życia, prawidłowego funkcjonowania, myślenia.

ODPORNOŚĆ NA INSULINĘ. Hipoglikemia może prowadzić do hiperglikemii jako wynik łaknienia cukru i konwersji glikogenu, a następnie do hiperinsulemii (za dużo cukru), a w końcu do odporności na insulinę, a następnie cukrzycy typu 2. W tym czasie kwasy powstałe z nadmiaru cukru niszczą receptory glukozy na powierzchni błon komórkowych komórek, a te nie potrafią przyjąć cukru.

CO ROBIĆ GDY MASZ ZA NISKI POZIOM CUKRU?
Zjadając batona albo pijąc szklankę soku jabłkowe na krótko zapewnisz cukier. Jednak długookresowo spowodujesz zakwaszenie organizmu, zapewnisz środowisko do rozwoju niekorzystnych bakterii.
Rozwiązanie: wypij szklankę świeżego mleka migdałowego, przegruź marchewkę, buraka, zjedz miskę ziemniaków z awokado, wypij litr soku warzywnego.

CO ROBIĆ GDY MASZ WYSOKI POZIOM CUKRU?
Rozwiązanie: nawodnij się, najlepiej sokiem warzywnym w ilości 1 litr / 14 kg wagi ciała. Weź
<<< chrom >>> który pomaga powiązać insulinę i glukozę oraz przetransportować cukier do wnętrza komórek, gdzie jest zużywany jako energia.


Dlaczego należy "leczyć" cukrzycę?

SERCE - zwiększasz dwu a nawet czterokrotnie szansę na choroby serca, w tym atak serca, miażdżycę, anginę, wylew, wysokie cisnienie krwi, wysoki poziom trójglicerydów i cholesterolu. Osłabione serce i naczynia krwionośne mogą powodować skoki ciśnienia gdy gwałtownie wstajesz lub nawet gdy stoisz przez dłuższy czas. Twoje ciało podnosi poziom cholesterolu LDL aby powiązać kwasy i trójglicerydy. Ten tzw. "zły cholesterol" osłania cię przed nadmierną kwasowością w krótkiej perspektywie - kosztem zagrożenia życia w dłuższej perspektywie. Kwasy są bardzo lepkie, wpływaja na zlepianie sie komórek, powodując problemy z krążeniem (ból dolnej części wątroby podczas chodzenia), niedobór tlenu co prowadzi do zimnych stóp i rąk, rozkojarzenie, trudności z zapamiętywaniem, zawroty głowy.

WZROK - retinopatia cukrzycowa, to uszkodzenia naczyń dostarczających krew do siatkówki oka prowadzące do ślepoty (jaskry gdzie krew naciska na nerw optyczny oraz zaćmy gdzie zwapnienie soczewki powoduje utratę ostrości wzroku). Pamiętajmy, że organizm używa wapnia do zneutralizowania nadmiernej kwasowości. Obydwie dolegliwości są 1,5 raza częstrze u diabetyków. Inne dolegliwości to obrzęk plamki (utrata ostrości wzroku). Choroby plamki ślepej i neo-waskularyzacji (jaskry krwotocznej) również związane są z nadmiarem kwasów.

NERKI - u 20% cukrzyków pojawiają się problemy z nerkami prowadzące do schyłkowej ich niewydolności. 

UKŁAD NERWOWY - 60-70% diabetyków ma problemy z układem nerwowym, w tym uczucie rozpalenia, utrata wrażliwości na ciepło i zimno, kłujące bóle, mrowienie głównie na dłoniach i stopach, zaburzenia trwawienia, nadmierna potliwość, zaburzenia erekcji, zmiany ciśnienia krwi. Przykładem jest problem z prawidłowym podniesieniem stopy, czy problemy z nietrzymaniem moczu, a w konsekwencji zwiększona częstotliwość występowania zakażeń dróg moczowych.

AMPUTACJE - każdego roku w Ameryce amputuje się 67 tyś nóg z powodu powikłań cukrzycowych, wynikających ze słabego krążenia, owrzodzenia, gangreny.

OTYTŁOŚĆ - wynika z mechanizmu ochronnego organizmu, który w przypadku braku możliwości usunięcia kwasów wykorzystuje tłuszcz do ich uwięzienia. Zamiast spalania tłuszczu następuje jego kumulowanie.

PROBLEMY ŻOŁĄDKOWO - JELITOWE - nudności, wymioty, zaparcia, biegunki są na pożądku dziennym. 

ZABURZENIA SEKSUALNE - połowa mężczyzn z cukrzycą już po pięćdziesiątce doświadcza impotencji, o 10 - 15 lat wcześniej niż u swoich zdrowych równieśników. U kobiet z cukrzycą problemy ze zmniejszeniem wrażliwości i suchością pochwy dotyka 1/3 przypadków.

OSTEOPOROZA - spowodowana pobieraniem wapnia z kości dla zneutralizowania kwasów.

NIERÓWNOWAGA HORMONALNA - głównie za sprawą rozwoju drożdży, powodujących uderzenia gorąca, wzdęcia, zatrzymanie wody, drażliwość i depresja.

CHOROBY ZĘBÓW - ubytki suchość w ustach, infekcje w jamie ustnej - myj zęby pastą alkaliczną zawierającą sodę oczyszczoną (
tu znajdziesz przepis na pastę do zębów domowej roboty).

INFEKCJE GRZYBICZE - u kobiet plagą jest zapalenie pochwy

Insulina i leki doustne mają skutki uboczne i nie rozwiązuja powyższych problemów. Czy chorzy na cukrzycę skazani są na powyższe komplikacje do końca swojego życia?

NIE - bowiem Cud pH kontroluje poziom cukru raz na zawsze. Wystarczy przywrócić swoje ciało do cyklu równowagi kwasowo-zasadowej w trzech krokach: poprzez oczyszczanie (eliminacja odpadów kwasowych przez picie dużych ilości wody, jedzenie zielonych warzyw, picie Zielonych Drinków), kontrolowanie (głównie nawyków żywieniowych ale również stresu) i budowanie (poprzez dostarczenie do komórek wody, tlenu, odpowiedniego jedzenia, witamin, ziół, minerałów, soli).

Dobra wiadomość jest taka, że masz za dużo kwasów, a nie kilogramów. Tłuszcz trzyma toksyny z dala od kluczowych organów, więc ratuje Ci życie. Wraz ze zmianą diety na bardziej zasadową ciało naturalnie pozbywa się nadmiaru tłuszczu. Potrzebujemy tłuszczu bo jest źródłem czystej energii, lepszym od cukru i białka. Pytanie tylko jakiego tłuszczu?

Zaleca się tłuszcze jednonienasycone, np. oliwa z oliwek (tłoczona na zimno), surowe orzechy, awokado (najlepiej jedno dziennie).

Równie dobre są tłuszcze wielonienasycone: len, ogórecznik, wiesiołek, pestki winogron, konopie.

Dobre są również nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3 z ryb zimnowodnych (kwas eikozapentaenowy KE i kwas dokozaheksaenowy KD, kwas alfa-linolenowy z roślin, omega-6 czyli kwas linolowy KL i kwas gammalinolowy KGL z roślin, np. słonecznik, sezam, czarna porzeczka. Wielu ekspertów uważa że odpowiedznia proporcja omega-6 do omega-3 to 3:1.

Najlepsze źródła dobrych tłuszczy to: ryby, orzechy, nasiona, awokado, olej kokosowy

Unikaj tłuszczy nasyconych z mięsa zwierzęcego i mleka (zastąp mlekiem orzechowym, migdałowym, sezamowym).
Jeszcze gorsze są tłuszcze trans (utwardzone tłuszcze roślinne).
Unikaj też orzeszków ziemnych bo pełne są pleśni i drożdży.
Wyeliminuj cukier i słodziki (zastąp stewią)
Ogranicz węglowodany (organizm szybko zamienia je w cukry) takie jak ryż, pszenica, otręby, kukurydza/płatki kukurydziane, makarony.
Unikaj: kawy, czarnej herbaty, napojów gazowanych, alkoholu, czekolady, drożdży, mrożonek, produktów sfermentowanych.

PAMIĘTAJ! Dieta niskotłuszczowa jest niebezpieczna. Nasze ciała składają się z 70% wody i 25% tłuszczu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania.

Warto pamiętać, że głównym filtrem toksyn jest wątroba, ale może ona przerobić tylko określoną ilość kwasów, więc
wspomagają ją nerki. Trzecią linię obrony stanowi skóra ("trzecia nerka"), która wyrzuca zbędne śmieci na zewnątrz w postaci trądziku, wyprysków, łuszczycy, itp. (Sprawdź też oczyszczanie wątroby i oczyszczanie nerek  ziołami)


DZIESIĘĆ KROKÓW DO WYLECZENIA:
1/ zrób obiektywne precyzyjne badania krwi i moczu i skonsultuj to z lekarzem

2/ obserwuj poziom cukru - powinien się zmniejszyć już o 50% po 3 dniach stosowania diety Cud pH

3/ uczta napojów (oczyszczanie przez 14 - 21 dni), w tym głównie soki warzywne 4 litry dziennie (1:10 świeży sok w proporcji do wody) i zielone jedzenie: ogórki, kapusta, kapusta włoska, brokuły, seler, pędy pszenicy, jęczmień, rzeżucha, rzodkiewka, sałata, szpinak, kiełki (przy niskim poziomie cukru również marchewka i buraki w ograniczonej ilości), do soku dodawaj 5 kropli zasadowych, np.
chlorku sodu

4/ trzymaj się diety zasadowej i jedz tak dużo jak tego potrzebujesz (raczej wiele mniejszych posiłków aż do wczesnego popołudnia) przez 16 tygodni

5/ dodaj suplementy:
chrom (zwiększa wydajność insuliny, odkwasza, odchudza); koenzym NADP/Q10 (zmniejsza odporność insuliny, opóźnia śmierć komórki i wspiera regenerację tkanek, antykwasowy); siarczan wanadylu (regulator cukru we krwi); magnez (aktywuje enzymy w procesie metabolizmu); cynk (konieczny do tworzenia insuliny); 

6/ pij 1 litr ZIELONEGO DRINKA na każde 15kg wagi ciała codziennie (1 litr wody + 16 kropli
chlorku sodu + 1 łyżeczka sproszkowanych warzyw + odrobina soku z cytryny)

7/ umiarkowane ćwiczenia przez 15 minut dziennie

8/ ogranicz poziom stresu - ilość adrenaliny (hormonów walki/ucieczki) wydzielanych przez nadnercza by podnieść poziom cukru we krwi abyś otrzymał dodatkowy zastrzyk energii

9/ obserwuj swoje postępy - rób codziennie zapiski na temat diety, samopoczucia, poziomu cukru, stresu, itp by cieszyć się poprawą

10/ odkryj siłę pozytywnego myślenia, bo dobre emocje tworzą harmonię i homeostazę, żyj teraźniejszością i nie martw się zbytnio przeszłością której nie zmienisz ani przyszłością która dopiero nadejdzie

Dieta zasadowa: zapoznaj się z przepisami zamieszczonymi w książce. Pamiętaj o świeżych warzywach i sokach. Obowiązkowo jedz codziennie awokado, również warzywa które znamy jak: pomidory, brokuły, ogórki, cebula i czosnek, szpinak, soja, kiełki (fasoli, soczewicy, brokuła, soi, słonecznika, rzodkiewki). Odkryj trawy które mają więcej białka niż mięso i wiele witamin. Ponadto zawierają
chlorifil, który składem przypomina hemoglobinę z ludzkiej krwi: węgiel, wodór, tlen, azot magnez (zamiast żelaza w hemoglobinie).

Unikaj owoców, które zawierają cukier, za wyjatkiem: cytryny, limonki, grejfrutów (stają się zasadowe podczas trawienia).

Odkryj kokos, pełen dobrych tłuszczy (
olej kokosowy /  OleoLux), Olej kokosowy przypomina budową mleko matki, ma właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne.

Używaj soli morskiej (lub kamiennej lub himalajskiej) pełnej minerałów -
czytaj więcej  o soli >>>

Podsumowując: jesli to tylko możliwe w 70% zapełnij talerz warzywami, z czego połowa powinna być surowa, unikaj produktów przetworzonych.


Dużo więcej na temat leczenia i zapobiegania cukrzycy w książce
DIABETYCZNA REWOLUCJA.


Sprawdź też najnowsze odkrycia potwierdzające lecznicze właściwości aloesu  i rolę mikroelementów, np. chromu - czytaj dalej >>>




logo EKO FUN
Zapraszamy










ekofun@ekofun.pltel 601 200 393