EKO FUN

Trawienie

 Nadkwasowość i nadmiar drobnoustrojów ściśle się ze sobą wiążą.

Drobnoustroje są głównym źródłem kwasów w organizmie. Nadkwasowość sprawia że w ciele tworzy się środowisko sprzyjające rozwojowi drobnoustrojów. Stres psychiczny i negatywne wzorce myślowe również sprzyjają pogłębianiu kwasowości, tak jak i środowisko zewnętrzne w którym żyjemy. Główną jednak przyczyną nadkwasowości jest złe odżywianie. 

Prawidłowe trawienie jest dla zdrowia sprawą o fundamentalnym znaczeniu, tak samo jak sprawne regularne wydalanie. Poczucie dyskomfortu powinno nam służyć jako wczesny system ostrzegania. Niestrawność leży u podłoża większości chorób i ich objawów ponieważ sprzyja rozwojowi drobnoustrojów.

Trawienie rozpoczyna się podczas gryzienia pokarmu. Ślina jako pierwsza wstępnie trawi rozdrobnione kawałki pożywienia. Kwasy żołądkowe kontynuują rozbijanie na poszczególne komponenty. Następnie długa wędrówka przez 6 metrów jelita cieńkiego wchłania składniki odżywcze potrzebne ciału. Dla zwiększenia powierzchni chłonnej jelito pokryte jest kosmkami, które dają łącznie około 200 metrów kwadratowych powierzchni, tyle co kort tenisowy. W jelicie grubym (okrężnicy) wchłaniana jest woda i niektóre minerały. Reszta to zbędne odpadki, które powinny zostać natychmiast wydalone. 

Nieodzownym elementem prawidłowego procesu trawienia są przyjazne bakterie, czyli probiotyki. Utrzymują spójność ścianek jelita oraz środowiska wewnętrznego. Przygotowują pokarm do wchłaniania, wspierają jego przemieszczanie i wydalanie. Produkują naturalny bakteriobójczy kwas mlekowy, acidofilinę, witaminy, kwas foliowy. Neutralizują też część toksyn. Kontrolują nadmierny rozrost szkodliwych drobnoustrojów. W zdrowym układzie trawiennym spodziewać sie można 1,3 do 1,8 kg probiotyków. 

W praktyce mamy ich o 25% za mało, w wyniku spożywania produktów zwierzęcych, żywności przetworzonej, leków, przejadania się, nadmiernego stresu.

Odczyn pH w jelicie cienkim powinien być zasadowy (7,5 do 8), ale w żołądku i okrężnicy lekko kwaśny. Kwasowość żołądka i okrężnicy bywa różna w zależności od spożywanego pokarmu. Pokarm wysokocukrowy i wysokobiałkowy przyczynia się do zwiększenia kwasowości. Trzustka w razie potrzeby wydziela dodatkowe substancje zasadowe (8 - 8,3 pH) tak więc organizm ma własne sposoby na bilansowanie kwasowości, jeśli nie przeciążamy go zbytnio dietą kwasową.

Szacuje się że w wyniku ekspansji szkodliwych drobnoustrojów na nasze jelita, bez względu na to ile wkładasz do ust, tracisz około połowę witamin, minerałów i białek. Z jednej strony cierpimy na nadwagę w wyniku zatrzymywania toksyn w produkowanej w tym celu tkance tłuszczowej, a jednocześnie cierpimy na niedożywienie. Część komórek ginie z głodu wywołując złe samopoczucie oraz przyspieszając proces starzenia.

Kiedy kosmki chwytają pokarm w jelicie, przekształcają go w czerwone krwinki, które mogą przeobrażać się w inne potrzebne komórki, w tym sercowe, wątrobowe, mózgowe. Aby to było możliwe, odczyn pH jelita cienkiego musi być zasadowy. Zatem jakość jedzenia decyduje o jakości czerwonych krwinek, które decydują o stanie kości, mięśni, narządów, itd. Jeśli ścianki jelita pokryte są nadmiarem drobnoustrojów oraz lepkim śluzem, te ważne komórki nie mogą się prawidłowo ukształtować. Ciało kompensuje to tworząc czerwone krwinki z kości i mięśni, bowiem abyśmy mogli żyć musi być ich w organizmie od 3 do 5 milionów na milimetr sześcienny, by zaopatrzyć nas w tlen.

Jelito grube wyrzuca odpadki, jednocześnie działa jak gąbka która wyciska wodę i minerały do krwoobiegu. Jest niezwykle wrażliwe na każdy uraz, zabieg, a nawet stres. Nie do końca strawiony pokarm staje się powodem zachwiania równowagi jelitowej, a okrężnica zamienia się w prawdziwe szambo. Problemy trawienne w jelitach przeszkadzają we właściwym podziale białek. Częściwo lub nieprawidłowo strawione białka nie mogą być wykorzystane przez organizm, stają się jednak pożywką dla drobnoustrojów, wywołują też reakcję układu immunologicznego.

Śluz - jest zwykłą wydzieliną, którą organizm produkuje by chronić powierzchnie śluzówek. Oblepia wszystko co połykamy (nawet wodę) by wiązać toksyny i pomóc w ich wydaleniu z ciała. Większość produktów spożywanych na zachodzie powoduje, że tworzy się ten zgęstniały śluz. Najgorsze są produkty nabiałowe, po nich białka zwierzęce, biała mąka, pokarm przetworzony, czekolada, kawa i napoje alkoholowe.

Po pewnym czasie wszystkie te produkty oblepiają nasze trzewia grubą warstwą śluzu, kału i innych odpadków. Napięcie emocjonalne, zatrucie środowiska, brak gimnastyki, niedobory enzymów trawiennych, nieobecność probiotyków, niski poziom włókien w diecie, przyczyniają się do osiadania w okrężnicy grubej warstwy szlamu, który z czasem twardnieje, stając się ostoją dla drobnoustrojów. Efektem jest zgaga, wzdęcia, wrzody, nudności, zaparcia i bóle jelitowe.

Z czasem drobnoustroje przebijają się przez ściankę jelita i dokonują inwazji na cały organizm przez układ krwionośny. Powoduje to gwałtowny alarm układu immunologicznego, obciążenie wątroby.

Śluz nie jest więc niczym złym, a nawet ratuje nam życie. Gdy dla przykładu zjesz nabiał, wówczas cukier zawarty w laktozie fermentuje i zamienia się w kwas laktozowy który następnie wiąże się ze śluzem. Gdyby nie śluz, kwas ten wypaliłby dziurę w twoich komórkach, tkankach i narządach. Gdyby nie spożywane produkty mleczne nie byłoby tak ogromnego zapotrzebowania na śluz w organizmie! Nie byłoby osłabienia funkcji trawiennych, zimnych stóp i dłoni, zawrotów głowy, zatkanego nosa, przekrwienia płuc (jak przy astmie) i ciągłego odchrząkiwania.

Ponadto rozsądnie jest uzupełniać probiotyki, ale należy to robić z głową. Bifidobakterie miałyby do przebycia wyjątkowo długą drogę, gdybyś przyjmował je doustnie. Nie potrafią przeżyć zasadowości jelita cienkiego, więc powinno się je podawać za pomocą lewatywy. Ponadto lactobacillus i bifidobakterie należy przyjmować oddzielnie.

Inną opcją są prebiotyki, specjalny pokarm dla dobrych bakterii. Możesz też czerpać bezpośrednio ze źródła: szparagów, karczochów, buraków, cebuli, czosnku, cykorii.


O właściwym odżywianiu dowiesz się w części następnej >>>


lub przejdź do EKO Sklepu i sprawdź produkty diety pH 
>>>


Więcej na temat procesów trawienia i diety pH znajdziesz w książce Roberta O. Younga i Shelley Redford Young: "Próbowałam już tylu diet ... przełomowy program uzdrawiający - cud równowagi pH"
>>>
logo EKO FUN
Zapraszamy










ekofun@ekofun.pltel 601 200 393