EKO FUN

Opowieść o soli, czyli jak złapać równowagę

Naturalna SÓL zawiera około 90 podstawowych minerałów, podczas gdy sól rafinowana (półprodukt przemysłu chemicznego) zawiera jedynie dwa czyli sód (Na) i chlor (Cl).

Kiedy komórki cierpią z powodu niedostatku pierwiastków śladowych, tracą umiejętność kontrolowania swoich jonów. Pociąga to za sobą katastrofalne skutki dla ciała ludzkiego włącznie z pękaniem komórek, co może powodować zaburzenia nerwowe, uszkodzenia mózgu, kurcze mięśni, jak również zanik procesu odnowy komórkowej.

Naturalna sól pozwala płynom swobodnie przekraczać błony komórkowe w ciele, ściany naczyń krwionośnych i kłebuszków w nerkach. Jeśli stężenie soli naturalnej w organiźmie podniesie się, łatwo łączy się ona z płynami w sąsiednich tkankach. To pozwala komórkom otrzymać więcej pożywienia ze wzbogaconego płynu międzykomórkowego. Zdrowe nerki potrafią bez problemu usunąć nadmiar tej naturalnej soli fizjologicznej z organizmu aby utrzymać zrównoważone stężenie płynów w ciele. 

Sól rafinowana stanowi natomiast ogromne zagrożenie. Blokuje swobodną wymianę płynów i minerałów, powodując gromadzenie i zastój płynów w stawach, kanałach limfatycznych, węzłach chłonnych i nerkach. Odwadniający cefekt soli spożywczej prowadzi do tworzenia się kamieni żółciowych, przyrost wagi, nadciśnienie i inne problemy zdrowotne.

Ciało potrzebuje soli do procesów trawiennych i oczyszczania przewodu żołądkowo - jelitowego. W obecności zjonizowanej soli naturalnej ślina i wydzieliny żołądkowe mogą rozkładać włókniste części pożywienia węglowodanowego. 

Sól przemysłowa wywiera dokładnie odwrotny skutek. Aby sól nie mogła wchłaniać wilgoci i tym samym aby mogła być dłużej dostępna dla konsumenta producenici dodaja środki suszące i wybielające. Czasami inne szkodliwe dodatki jak krzemian aluminium, podstawową przyczynę choroby Alzheimera. Przetworzona sól nie łączy się z płynami ustrojowymi, co nieustannie zaburza podstawowe procesy chemiczne w ciele. Zatrzymanie wody, problemy z nerkami i ciśnieniem krwi są oczywistymi konsekwencjami spożywania soli rafinowanej, która jest dodawana do tysięcy produktów.

W ostatnich latach sól zdobyła złą reputację i ludzie nauczyli sie jej bać w takim samym stopniu jak boją się cholesterolu i światła słonecznego. Jednakże życie bez soli oznacza niedobór pierwiasków śladowych i minerałów, wpływa na brak równowagi hydro-elektrolitycznej. Jeśli twoja dieta zawiera sporą ilość potasu (babany, morele, awokado, pestki dyni, fasole, ziemniaki) to stosunkowo mała ilość sodu z soli morskiej nie powinna wyrządzić krzywdy. Jeśli jednak masz obniżony poziom potasu w ciele to sód (nawet z soli naturalnej) może stać się źródłem zaburzeń.

Niektóre rodzaje soli dostępne w sklepach ze zdrową żywnością mają różne kolory. Różowa sól himalajska jest uważana za najbogatszą w składniki odżywcze. Równiez nieprzetworzona sól kamienna ma podobny pozytywny wpływ na nasz organizm. Aby sól mogła być użyteczna musi wniknąć do pożywienia, tzn. wilgoć z owoców, warzyw i zbóż musi być w stanie rozpuścić sól.

Sól przemysłowa wnika do ciała w formie niezjonizowanej i powoduje uczucie pragnienia, wskazując na zatrucie. 

Szczypta soli dodana do owoców i warzyw pomoże w trawieniu, jednocześnie odkwasi ciało. Dodając szczyptę soli do wody dostarczysz składniki zasadowe oraz składniki śladowe. Warto wspomnieć, że potrawy po użyciu soli powinny być smaczne ale nie powinno się czuć w nich soli. 


Ważne funkcje soli naturalnej:

  • w połączeniu z wodą stabilizuje nieregularne bicie serca i reguluje ciśnienie krwi
  • odkwasza komórki ciała (zwłaszcza mózg)
  • stabilizuje poziom cukru we krwi
  • jest niezbędna do wchłaniania składników odżywczych z jelit
  • oczyszcza płuca ze śluzu i lepkiej flegmy (szczególnie istotne w astmie i zwłóknieniu torbielowatym)
  • czyści zatoki z kataru i przekrwienia
  • jest silnym środkiem przeciwalergicznym
  • może zapobiegać skurczom mięśni
  • zapobiega nadmiernemu wydzielaniu śliny w nocy
  • wzmacnia kości (27% soli zgromadzonej jest w kościach) i przeciwdziała osteoporozie
  • reguluje sen
  • pomaga w zapobieganiu dny i dny artretycznej
  • jest niezbędna w utrzymaniu libido
  • może zapobiegać w powstawaniu żylaków oraz pękaniu naczyń włosowatych na nogach
 


Źródło:
Andreas Moritz - "Ponadczasowe Tajemnice Zdrowia i Odmładzania"

 
 
Do nabycia w sklepiku >>>
http://ekofun.eu/pl/p/Ponadczasowe-Tajemnice-Zdrowia-i-Odmladzania-tom-1/183


logo EKO FUN
Zapraszamy










ekofun@ekofun.pltel 601 200 393