EKO FUN

Herbata

Jest obecnie najpopularniejszym napojem na świecie!

Jest również jednym z najstarszych, bowiem została odkryta w 2737 roku przed naszą erą przez cesarza Shen Nunga, kiedy to herbaciany listek przypadkiem wpadł do jego filiżanki wypełnionej gorącą wodą. Trudno się zatem oprzeć wrażeniu, że najlepsze wynalazki w dziejach ludzkości są dziełem przypadku.

Wszystkie herbaty przynoszą naszemu zdrowiu korzyści, ale pomiędzy nimi są pewne różnice wynikające ze sposobu przygotowania liści lub pączków herbacianych (camelia sinensis).

Herbatę zieloną otrzymuje się gotując na parze, zwijając i susząc świeże liście.
Herbatę ulung otrzymuje się poprzez częściową fermentację liści.
Herbatę czarną uzyskuje się poprzez całkowitą fermentację liści.
Herbatę białą uzyskuje się ze zbieranych wiosną i suszonych młodych pączków herbacianych.
Herbatę czerwoną poprzez poddawanie dodatkowemu procesowi fermentacji.

Co do zasady, im mniejszej ilości procesów poddajemy herbatę, tym jej napar będzie zdrowszy. Fakt ten faworyzuje herbatę białą i zieloną, jako naszego sprzymierzeńca w staraniach o zdrowie. Kto marzy o młodości powinien gustować w herbacie białej zawierającej najwięcej przeciwutleniaczy. W jednej filiżance herbaty białej jest nawet dwa razy więcej polifenoli niż w filiżance herbaty zielonej. Już w 10 minut potrafi zniszczyć 80% chorobotwórczych mikrobów. Działa również kojąco, redukuje stres i napięcie.

Herbata jest stosunkowo tania, a przez to wielce niedoceniana. Wiele badań potwierdza jej lecznicze właściwości:
  • zawiera polifenole (przeciwutleniacze) bezcenne w profilaktyce raka (picie 4 do 6 filiżanek dziennie zmniejsza o 50% prawdopodobieństwo wystąpienia raka przełyku, żołądka, jelita grubego, skóry, jajników, zwalnia postęp raka prostaty
  • obniża poziom cholesterolu, znacznie redukuje ryzyko udaru
  • zawiera flawonoidy (antyoksydanty) usuwające wolne rodniki, powodujące wiele groźnych chorób
Szczęśliwie dla nas bogactwo herbacianych smaków jest imponujące, warto zwrócić uwagę na kilka z nich.

Herbata miętowa, doskonała na "leniwe trawienie" pojawiające sie po czterdziestce, usuwa problemy z metabolizmem, bólami brzucha, zaparciami. Wpływa rozkurczowo na mięśnie żołądka. Działa uspokajająco ułatwiając zasypianie.

Herbata z suszonej figi, na zaburzenia seksualne zwłaszcza na zaburzenia erekcji! Jest naturalnym afrodyzjakiem wzmacniającym libido. Poza tym zawiera dużo błonnika, reguluącego trawienie i usuwającego zaparcia. Dobra na "zły" cholesterol i nadciśnienie. Również działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo.

Herbata Rooibos powstaje z czerwonokrzewiu afrykańskiego uprawianego w RPA, w górach Cederberg. Ma specyficzny słodki miodowy smak. Napar jest łagodny, nie zawiera garbników, nadających innym herbatom posmak goryczki. Zawiera dużą dawkę antyoksydantów, obniża cholesterol, chroni przed miażdżycą, zapobiega zakrzepom krwi, spowalnia proces wapnienia w tętnicach. Ponieważ nie zawiera kwasu szczawiowego jest bezpieczna w przypadku kamieni nerkowych, czy osteoporozy.

Yerba mate czyli zielone złoto Indian, powstaje z ostrokrzewiu paragwajskiego. Jest bogatym źródłem witamin, minerałów i polifenoli. Działa przeciwreumatycznie, dodaje energii, chroni przed depresją, ułatwia trawienie, oczyszcza z toksyn, reguluje pracę nerek, podnosi sprawność intelektualną, pomaga w zapamiętywaniu, wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu.

Herbata z owoców jarzębiny szczególnie na nerki i wątrobę. Jest bogata w witaminy, przeciwutleniacze, kwasy organiczne, pektyny. Działa przeciwmiażdżycowo, bakteriobójczo, przeciwzapalnie. Wspomaga leczenie zaburzeń krążenia obwodowego, cukrzycy, reumatyzmu, zapalenia dróg moczowych, problemów z woreczkiem żółciowym. Pomaga w problemach z trawieniem. Wykazuje właściwości przeciwszkorbutowe.

Hibiskus dobry na serce. Zawiera antyoksydanty, witaminę C, wapń, kwasy organiczne. Pomaga zbić wysoki cholesterol, obniża ciśnienie, chroni serce i wątrobę, spowalnia starzenie, zapobiega nowotworom. Stosowany w terapii przeciwcukrzycowej. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, lekko moczopędnie. Poprawia koncentrację i pamięć. Warto go spożywać na zmianę z dziką różą.

Źródło: www.fitness.wp.pl

Polecamy również bogactwo zdrowia i rewelacyjnego smaku w postaci herbatki ziołowej z kwiatem aloesu ALOE BLOSSOM HERBAL TEA

To mieszanka kwiatów i delikatnych aromatycznych przypraw która nie zawiera kofeiny.

W jej skład wchodzi aloe vera oraz naturalne substancje aromatyczne ze wszystkich stron świata:

  • cynamon i imbir z Chin
  • skórka pomarańczowa ze Stanów Zjednoczonych
  • goździki z Madagaskaru
  • ziele angielskie z Jamajki
  • kardamon z Gwatemali
  • koper włoski z Egiptu




logo EKO FUN
Zapraszamy










ekofun@ekofun.pltel 601 200 393