EKO FUN

Czekolada

Ostatnie desperackie próby przemysłu spożywczego by poprawić wyniki sprzedaży po nastaniu trendu na obniżenie spożycia węglowodanów doprowadziły do zainwestowania w "badania naukowe", które stwierdziły, że dodanie czekolady do diety poprawi zdrowie twojego serca.

Według redakcji czasopisma Dziennik Amerykańskiej Akademii Dietetyki (Journal of American College of Nutrition - JACN), bogata we flawonoidy ciemna czekolada może poprawić elastyczność tętnic, zwiększając liczbę przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w zapobieganiu zakrzepom krwi. 

Choć jest to prawdopodobne i może być nawet prawdziwe, probnem w tym że do badania nie włączono grupy kontrolnej (placebo). Wyników nie ma więc z czym porównać. 

Rzeczywiście flawonoidy zawarte w ciemnej czekoladzie i surowe ziarno kakaowe mają opisywane korzystne działanie na naczynia krwionośne, ale problem w tym że czekolada którą większość ludzi kupuje w sklapach już nie.

Ponadto te same flawonoidy zawierają również jabłka, winogrona, brokuły, cebula, jagody i dziesiątki innych produktów spożywczych, które badane osoby zapewne spożywały w tym samym czasie.

Prawda jest taka, że prawdziwa czekolada składa się w dużej mierze z fermentowanych, prażonych nasion kakaowca, które przesycone są składnikami odżywczymi. Słowo "czekolada" pochodzi z języka Azteków z Meksyku i oznacza "gorzką wodę". Kojarzyli oni czekoladę z boginią płodności. Zawsze była używana jako napój płynny, nigdy jako pokam stały. Znane im były liczne zalety czekolady. 

Dzisiejsza "fałszywa" czeklada składa się w dużej mierze z masła kakaowego, mleka lub mleka w proszku, cukru, emulgatorów poprawiających gładkość i smak.

Najlepsza zwykła ciemna czekolada zawiera co najmniej 70% kakao (cząstki stałe i masło), natomiast najdroższa mleczna czekolada zwykle zawiera około 50% kakao. Biała czekolada wysokiej jakości zawiera około 30% kakao.



Większość czekolady produkowanej masowo zawiera zaledwie 7% kakao i tłuszczów innych niż masło kakaowe. Te wyroby "czekoladowe" mają niewiele wspólnego z czekoladą, ponieważ mają niską lub zerową zawartość kakao.

Głoszenie przez koncerny spożywcze, że czeklada "jest dobra dla serca" odnosi się tylko do małego ułamka sprzedawanej czekolady, zatem jest wprowadzaniem w błąd, jest częścią zmyślnej kampani marketingowej mającej na celu zwiększenie spożycia czekolady w każdej postaci.

Korzyści zdrowotne dotyczą tymczasem jedynie prażonego fermentowanego ziarna kakaowego i droższej ciemnej czeklady z głównie naturalnymi i zdrowymi składnikami.

Ciemna gorzka czekolada, która ma silny, gorzki smak, wykazuje te same właściwości rozrzedzające krew co aspiryna, ale bez szkodliwych skutków ubocznych i bez zwiększania ryzyka zawałów serca i udaru mózgu. 

Zwykła czekolada ma wiele szkodliwych skutków ubocznych, w tym przyrost masy ciała i otyłość.


Źródło: "Ponadczasowe Tajemnice Zdrowia i Odmładzania. Przełomowa Medycyna 21 wieku" - tom 2 - Andreas Moritz 
logo EKO FUN
Zapraszamy










ekofun@ekofun.pltel 601 200 393