EKO FUN

Aloes strażnik zdrowia

 

ALOES - HISTORIA

Pierwsze znane nam wzmianki o leczniczych właściwościach aloesu odnaleziono na sumeryjskich tabliczkach datowanych na 3000 - 2500 rpne. 

W starożytnym Egipcie nazywany był "krwią bogów" lub "rośliną nieśmiertelności". Egipski papirus Ebersa (przechowywany obecnie na Uniwersytecie w Lipsku) zawiera 12 przepisów na leki z wykorzystaniem aloesu. Około roku 1340 pne Nefretete używała maści i olejków z aloesem do pielegnacji ciała i włosów. Około 50 roku pne słynna Kleopatra zażywała kąpieli w oślim mleku z aloesem.

Aleksander Wielki około roku 400 pne celowo podbił wyspę Sokotrę przez wzgląd na znajdujące się tam gaje aloesowe, które służyły jego żołnierzom do opatrywania ran.



Również w Biblii znajdujemy wzmiankę na temat aloesu (Jan 19,39-40): "Przybył również i Nikodem, ten który po raz pierwszy przyszedł do Jezusa nocą i przyniósł około sto funtów mieszaniny mirry i aloesu." 

Około roku 75 ne grecki lekarz Dioskurydes stworzył wielotomową farmakopeę, w której znajdziemy kilkaset przepisów z wykorzystaniem aloesu.

W sanskrycie nazwa aloesu brzmi Ghrita-Kumari czyli "młody i zdrowy". Ajurweda zaleca aloes jako środek odmładzający, przywracający równowagę ciała, umysłu i ducha.

W IX wieku z polecenia patriarchy Jerozolimy aloes trafia na Wyspy Brytyjskie.

W X wieku krzyżowcy przywieźli go do Hiszpanii, gdzie bez problemu przyjął się w łagodnym śródziemnomorskim klimacie.

W XII wieku Hildegarda z Bingen, przeorysa o sławie niezrównanej uzdrowicielki zalecała aloes jako środek przeczyszczający, równiez przeciwko gorączce i silnemu kaszlowi.

W XV wieku Paracelsus opracował tzw. eliksir życia (Elixier proprietatis) na bazie aloesu, mirry i szafranu.

Krzysztof Kolumb zabierał aloes na swoje morskie wyprawy jako "lekarza w doniczce" i jakie było jego wielkie zdziwienie gdy po odkryciu Ameryki okazało się że indianie uważają aloes za jedną z 16 świętych roślin.

W XVII wieku za sprawą Jezuitów rozprzestrzenił się w Ameryce Południowej, Meksyku i w Teksasie.

W latach 1930-60 w USA po licznych badaniach potwierdzono skuteczność aloesu w leczeniu oparzeń oraz negatywnych skutków działania aparatu rentgenowskiego.

W Europie zapanowała moda na aloes dopiero w latach 70-tych gdy przemysł kosmetyczny ruszył z produkcją luksusowych kosmetyków. W latach 80-tych gdy modna stała się ekologia aloes trafił do szerokiego odbiorcy. 

Obecnie największe plantacje znajdują się w Australii, Meksyku, USA, Hiszpanii, Wyspach Kanaryjskich (Teneryfa).

Na pierwszy rzut oka przypomina kaktus, jednak botanicy zaliczają go do rodziny liliowatych, podobnie jak cebulę i czosnek. Niekiedy aloes bywa mylony z agawą. Obecnie poznano około 350 odmian aloesu, jednak tylko nieliczne mają potwierdzne silne właściwości lecznicze. Do najpopularniejszych zalicza się Aloe Vera barbadensis Miller (aloes prawdziwy), znany również jako Aloe linne czy Aloe vera arborescens.

Zaliczany jest do sukulentów czyli roślin magazynujących wodę. Jest mistrzem przetrwania, jednak nie znosi nadmiaru wody oraz niskiej temperatury poniżej 5C. Kwitnie od wiosny do czerwca. Zbiera się ręcznie najstarsze liście i po umyciu obiera się je (filetuje) by pozbyć się gorzkiej w smaku substancji zawierającej aloinę. Aby zapobiec zepsuciu producenci używają sorbinianu potasu lub benzoesanu sodu. Inne metody to pasteryzacja w temperaturze 70-100C lub suszenie sublimacyjne/liofilizacja (po dodaniu wody uzyskuje się ponownie koncentrat). Ewentualny proces zamrażania zmniejsza właściwości aloesu. Przechowywanie produktu powinno odbywać się w ciemnej butelce chroniącej przed światłem. Warto zwracać uwagę na uzyskane certyfikaty potwierdzające jakość.

Warto tu podkreślić że preparaty z aloesu są jednymi z najlepiej poznanych i najbardziej docenionych przez ludzkość naturalnych substancji leczących, które na przestrzeni tysiącleci pomogły milionom istnień ludzkich, niezależnie od rasy, przekonań, lokalizacji czy wiedzy medycznej danego okresu.

SKŁAD
Aloes zawiera około 200 substancji i wydaje się że jego moc lecznicza bazuje na tej mnogości bardziej niż na konkretnej substancji. Jednak za najbardziej istotne uznaje się:

Acemannan / aloweroza - mukopolisacharydy (naturalnie wytwarzane przez organizm człowieka tylko do okresu dojrzewania), czyli długołańcuchowe związki cukrowe będące tarczą ochronną, pobudzają do pracy przeciwciała, makrofagi, komórki NK (natural killers); wzmacniają odporność na choroby wywołane przez pasożyty, wirusy, bakterie;  jednocześnie pobudzają przemianę materii i odnowę komórkową.

Antrachinony i antraglikozydy - substancje lekko przeczyszczające, głównie chodzi o aloinę, substancję goryczową, wchodzącą np. w skład popularnych ziół szwedzkich. Natomiast sok aloesowy stosowany jako element dirty nie może zawierać nawet śladu tej substancji.

Aminokwasy - to odstawowy budulec białek; obecny w aloesie w postaci siedmiu z ośmiu niezbędnych aminokwasów egzogennych
  • histydyna - uczestnbiczy w procesie tworzenia białych i czerwonych krwinek, obniża ciśnienie krwi, stymuluje wytwarzanie kwasów żołądkowych; powstaje z niej histamina będąca mediatorem reakcji alergicznych
  • lizyna - podstawowy budulec obecnych we krwi przeciwciał; poprawia krążenie, pobudza procesy wzrostu nowych komórek, jej brak powoduje obniżenie koncentracji, zahamowanie wzrostu, wypadanie włosów
  • izoleucyna - niezbędna do utrzymania równowagi azotowej
  • fenyloanalina - wykorzystywana przez tarczycę do wytwarzania tyroksyny
  • kwas asparaginowy - wspomaga pozyskiwanie energii komórkowej z węglowodanów
  • kwas glutaminowy - wraz z glukozą stanowi główny "pokarm" mózgu
  • glicyna - wspomaga gospodarkę tlenową komórek i reguluje ich zapotrzebowanie na energię
  • tyrozyna - spowalnia procesy starzenia się komórek; chroni przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym
  • metionina - wspomaga detoksykację nerek i watroby
  • tryptofan - działanie podobne do prowitaminy, może podlegać przemianie w kwas nikotynowy (witamina PP), a eakcja ta wyzwala biosyntezę serotoniny i melatoniny, które działaja na organizm relaksująco i uspakajająco
Enzymy - zawiera 15 enzymów, w tym oksydazę, amylazę, bradykinazę, celulazę, katalazę, lipazę, fosfatazę, allinazę, transaminazę i proteazę - niezbędne głównie przy trawieniu

Kwasy tłuszczowe - dzięki ich obecności aloes ma tak silne działanie przeciwzapalne

Witaminy - niezbędne dla zdrowia i dobrego samopoczucia; zwiększają wydolność organizmu i odporność na choroby; dzieli sie je na rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach; w aloesie znajdziemy głównie witaminy z grupy B (podobnie jak witaminy C rozpuszczają się w wodzie); rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i E znane z właściwości antyoksydacyjnych (zwalczanie wolnych rodników)
  • prowitamina A - w organizmie podlega przemianie w witaminę A, która poprawia wzrok, regeneruje skórę, wpływa na tworzenie czerwonych krwinek i hormonów płciowych 
  • witamina E - "witamina młodości" aktywnie zwalcza wolne rodniki, chroniąc hormny, enzymy, inne witaminy przed zniszczeniem, a komórki przed starzeniem, przyspiesza równierz procesy gojenia, pomaga w dolegliwościach reumatycznych, wzmacnia serce i układ krążenia
  • witamina C - podobnie jak cynk odgrywa ważną rolę w gojeniu ran, chroni witaminy z grupy B przed utlenianiem, nasz organizm nie potrafi jej wytwarzać i magazynować, więc jej niewielkie dawki trzeba wielokrotniw w ciągu dnia dostarczać z pożywieniem
  • kwas foliowy (fiolacyna, witamina B9) - najnowsze badania wykazują że to najważniejsza witamina bowiem jest niezbędna w procesie podziału i odnowy komórek, z tego względu przeciwdziała starzeniu, jej niedobór zwiększa również ryzyko zawału serca
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12) - dostarczają energii do organizmu
Minerały i pierwiastki śladowe - są niezbędne do przyswajania witamin
  • magnez - przeciwdziała stresowi, wzmacnia odporność i mięsień sercowy, uczestniczy w procesie budowy kości i zębów; ma również zdolności wiązania kwasów, zatem odtruwania organizmu, niedobór prowadzi do osłabienia mięśni i nerwów
  • fosfor - w połączeniu z wapnem tworzy fosforany, wykorzystywane w procesie budowy zębów i kości, odgrywa ważną rolę w metaboliźmie wewnątrzkomórkowym
  •  mangan - pobudza wytwarzanie enzymów, wyrównuje poziom cukru we krwi, pomaga w przyswajaniu witaminy E i B1
  • żelazo - wykorzystywane do produkcji hemoglobiny (czerwonego barwnika krwi) odpowiedzialnego za przenoszenie tlenu w organizmie
  • cynk - wchodzi w skład licznych enzymów; bez niego nie byłoby możliwe gojenie się ran; na jego niedobór cierpią często osoby chore na łuszczycę, atopowe zapalenie skóry, może być związany z wypadaniem włosów, rogowacenie i marszczenie sie skóry, suchość oczu, zaburzenia wzrostu.
  • miedź - składnik wielu enzymów, uczestniczy w dystrybucji tlenu i tworzeniu czerwonych krwinek, wzmacnia system odpornościowy, niezbędna dla zdrowych włosów i elastycznej cery, utrzymania w dobrej kondycji naczyń krwionośnych, ma działanie antagonistyczne wobec cynku.
  • wapń - 90% uczestniczy w procesie budowy kości i zębów, 10% odpowiada zakrzepliwość krwi, wzmacnia mięśnie i nerwy
  • chrom - ważna rola przy transportowaniu glukozy przez błony komórkowe, konieczny dla prawidłowej gospodarki insulinowej (GTF -glucose-tolerance factor); u dzieci odpowiada za prawidłowy wzrost
  • selen - chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, wzmacnia odporność organizmu
  • glin, siarka, chlor, sód, potas 
Wtórne substancje roślinne (fitochemikalia) - pomagają w przyswajaniu witamin i minerałów, wzmacniaja odporność, chronią komórki przed wolnymi rodnikami
  • kwas salicylowy - przeciwbólowy i przeciwgorączkowy
  • bioflawonoidy - poprawiają przyswajanie pokarmu
  • taniny - zapobiegają infekcjom, przeciwzapalne, powodują że przyłożony do rany aloes ściąga pory skóry i tamuje krwawienie
  • lignina, emodyna, steroidy, prostaglandyny, katechina
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) - zwalczają wolne rodniki, czyli agresywne atomy tlenu, które atakują swoiste białka i tłuszcze organizmu dostając się do wnętrza komórek, uszkadzając materiał genetyczny

PRODUKTY ALOESOWE

Obecnie rynek zalany jest produktami aloesowymi. Wybierajmy producentów z atestami, produkty możliwie najmniej przetworzone z dużą zawartością miąższu aloesowego w postaci żelu, soku, oleju.
Żel w postaci czystej lub kremu działa szybko i skutecznie na oparzenia, poparzenia słoneczne, atopowe zapalenie skóry. Mylący może być fakt, że amerykanskie produkty aloesowe przeznaczone do stosowania wewnętrznego noszą również nazwę żelu mimo że chodzi o sok z aloesu.
Produkty przeznaczone do picia w formie soku muszą być oczyszczone z aloiny! Można je również stosować zewnętrznie. Picie soku:
  • wzmacnia odporność
  • pobudza aktywność makrofagów (zwalczanie zarazków)
  • pobudza przemianę materii
  • działa przeciwzapalnie, co jest szczególnie cenne przy dolegliwościach artretycznych, szczególnie że dodatkowo wspomaga wytwarzanie mazi stawowej
  • uspokaja nadwrażliwy żołądek
  • usuwa toksyny z organizmu
  • oczyszcza jelita przywracając prawidłową florę bakteryjną
  • pobudza produkcję szpiku kostnego (tworzenie nowych krwinek)
  • przyspiesza procesy podziału komórek zwiększając regeneracje organizmu
Sok z aloesu działa najskuteczniej pity na czczo, bez podgrzewania (max 38C), szczególnie dobrze w połączeniu z miodem. 
Należy zaczynać od niskich dawek 15ml dziennie, bo w niektórych przypadkach działanie oczyszczające rozpoczyna się biegunką. Uwalnianie toksyn może też mocniej obciążyć wątrobę i nerki, dlatego zaleca sie rozpoczynanie od niskich dawek dziennych.

Uzupełnienie o produkty pszczele:
Mleczko pszczele (pokarm królowej ula) - wyraźnie poprawia sprawność fizyczna i psychiczną, wzmacnia system immunologiczny, zwiększa wydajność układu krążenia, pomaga w chorobach reumatycznych, dla skóry jest prawdziwym eliksirem piękności. Zawiera związki hormonopodobne które mogą pomóc w okresie przekwitania. Około 300mg zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, E, C, B.

Propolis (naturalny antybiotyk) - hamuje działalność bakterii chorobotwórczych, wzmacnia system immunologiczny, wspomaga system nerwowy, łagodzi bóle.

Pyłek kwiatowy - wzmacnia system nerwowy, sprawność fizyczną, psychiczną, poprawia ukrwienie, pobudza i reguluje procesy trawienne, działa na skóre od wewnątrz. Zawartość aminokwasów egzogennych wynosi aż 15-30%. Dzienna dawka to około 20g pyłku dla osoby dorosłej.


logo EKO FUN
Zapraszamy










ekofun@ekofun.pltel 601 200 393